Ana içeriğe atla

Kore’de telefon/hat nasıl alırım? Alırken nelere dikkat etmem gerekir?

Eğer Kore’de uzun süreli yaşayacaksanız, mutlaka bir cep telefonu almanız gerekecektir. Cep telefonu en önemli konulardan biri olduğu için "Ülkeye giriş" konusundan sonra, ikinci gönderi olarak cep telefonunu seçtik. Şunu iyi bilmek gerekir ki, Kore’de cep telefonu sadece bir iletişim aracı değil aynı zamanda sanal bir Noter’dir. Evet yanlış okumadınız. Noter. Herhangi bir kurumun (Devlet ya da Özel) web sitesine üye olacaksanız ya da oradan bir bilgi alacaksanız sizden cep telefonunuz aracılığı ile kişi kimlik onayı (휴대폰인증) istenecektir. Örnek verecek olursak, bir alışveriş sitesine üye olacaksınız ya da belediyenin sitesinden çocuğunuza kreş bakacaksınız ya da internet bankacılığı şifresi oluşturacaksınız. Bunların hepsini yaparken kendi adınıza kayıtlı bir cep telefonuna ihtiyacınız olacaktır. Bundan dolayı Cep telefonu alırken dikkatli ve seçici olmanız gerekmektedir. Şimdi cep telefonu/hat nasıl alınır buna bakalım.

Kore’ye geldiğiniz anda pasaportunuzla kontorlü telefon (카드폰/선불폰) alabilirsiniz. Fakat daha sonra yabancı kartı (외국인등록증-Allien Registration Card) aldığınızda faturalı hatta geçmek istediğiniz zaman pasaport ile almış olduğunuz telefon numarasını faturalı hatta taşıyamamaktasınız. Bu da önceden telefon numaranızı verdiğiniz kurumlara ya da kişilere numaranızı tekrar vermeniz demek oluyor ki bu durum bazen sıkıcı bir hal alabiliyor. Bundan dolayı, eğer Kore’ye geldiğiniz gibi yabancı kartı alma şansınız varsa kartı hemen çıkartmanızı ve cep telefonunuzu yabancı kartını çıkardıktan sonra almanızı tavsiye ediyoruz.

Yabancı kartını aldıktan sonra hemen bir bankada hesap açtırıp hesap cüzdanınız ile en yakındaki KT/SKT/LG iletişim firmalarının şubesine gidip cep telefonu hattı alabilirsiniz. Kore’de artık eskiden olduğu gibi sim kartsız telefonlar kullanılmadığı için Türkiye’de kullandığınız cep telefonunu da burada yeni sim kartınızı takıp rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tarifeleri de kendi bütçenize göre seçebilirsiniz. Eğer vizeniz ve kredi notunuz uygun olursa hattınızla beraber ücreti faturalara dağıtılmış yeni cep telefonu da alabilirsiniz.

Hat/ Telefon alırken nelere dikkat etmeliyim
1- Hat alırken isminizin ve adresinizin doğru kaydedildiğinden mutlaka emin olunuz. Pasaportunuzda/Yabancı Kartınızda yazan isimden farklı bir harf yada boşluk girilmesi durumunda ileride kişi kimlik onayı (휴대폰인증) sırasında büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
2- Tarifelerin istediğiniz şekilde olup olmadığına dikkat ediniz. Satıcının söylediği taahhütleri anladığınızdan emin olunuz.
3- Eğer aynı firmadan eviniz için internet hattı alacaksanız mutlaka bunu önceden belirtiniz. Güzel indirimler alabilirsiniz.
4- Bazen maddi olarak zor durumda olan Koreliler faturalı hatları üzerinden sıfır telefon alıp piyasa değerinin altında sıfır ya da ikinci el olarak telefonculara satıyor, ikinci el telefoncular da bunları yabancılara satıyorlar. Telefonu ilk alan Koreli telefon faturasını ödemezse telefon kilitleniyor. Bu yüzden, aldığınız ikinci el telefonların sicilinin temiz olup olmadığına dikkat ediniz. Birde eğer telefonu sıfır alıyorsanız kutu üzerindeki ürün kodu ile telefonda yazılı olanın aynı olup olmadığına da dikkat ediniz.  İkinci el cep telefonu için en iyi yerlerden bir tanesi Seul’de Yongsan (용산) da I-park Mall'dır. Dışarıdan gelince yürüyen merdivenlerden çıktıktan sonra soldaki binanın 8'inci kat telefoncuların katıdır. Bina resmi tatiller hariç her gün saat 10:30 ve 20:30 arası açık. Yalnız telefon dükkanları şahıs işletmelere ait oldukları için bazı günler kapalı olabilmektedir. (용산) I-park Mall yabancıların sıklıkla ikinci el ve sıfır telefon aldıkları uğrak bir nokta olduğu için,  bazı işletmelerde ingilizce konuşan yarı zamanlı yabancı çalışanlar olmaktadır. Tabi yanınızda Korece konuşan birini götürürseniz sizin için mutlaka daha iyi olacaktır. Diğer şehirler hakkında maalesef bilgimiz yok.  Teknik konularla ilgili olarak web sitesi ya da forumlara bakabilirsiniz.

5- Bunların hepsinin dışında en ucuz telefon hattı olarak bilinen Alddılpon (알뜰폰) ‘da alabilirsiniz. Bu hat şeklinin çok detayı olduğu için buraya yazamıyoruz ama en yakın bir GSM operatörü şubesine giderek detaylı bilgi alabilirsiniz. Ama ucuz etin yahnisi yavan olur atasözünü de hatırlatmak isteriz.

#kore #Seul #korece #pusan #kangnam #vize #uçak #bilet #터키 #한국어 #한국 #서울 #터키인 #터키사람 #facebook #samsung #hyundai #kia #araç #kira

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kore'de banka hesabı nasıl açılır? Havale/EFT nasıl yapılır? Nelere dikkat etmemiz gerekir?

Her ş eyden önce Kore’de finans sisteminin çok sıkı denetlendi ğ ini bilmenizi istiyoruz. Bu yüzden hesap açarken bankada birçok soruyla kar ş ıla ş abilirsiniz. Bunun için hazırlıklı olmalısınız. Hesap açmak için pasaportunuzun olması yeterlidir. Yalnız bu durum bankadan bankaya hatta bazen ş ubeden ş ubeye bile de ğ i ş mektedir. Bazı bankalar ve/ya ş ubeleri sadece pasaportla hesap açmayabilirler. Pasaportunuz ile hesap açtırdı ğ ınız zaman size bankomat kartı verilmez ve internet bankacılı ğ ı da açtıramazsınız. Ama merak etmenize gerek yok, Kore’de bankamatiklerde bankomat kartınız olmasa bile hesap defterinizle para çekebilirsiniz. Tek olumsuz yanı, Kore’de bankamatiklerin sabah 08:00 ve 22:00 arasında çalı ş ması.(Bu da bankadan bankaya farklılık gösterir ama 24 saat çalı ş an banka bankamati ğ i yoktur).   Bunun dı ş ındaki zamanlarda metro durakları ve 7/24 açık olan marketlerde bulunan ş irketlere ait bankamatiklerden para çekebilirsiniz ama bu makinelerde kartsız para ç

Kore’de uygun fiyata dolar bozdurmak ya da almak için ne yapmamız gerekir?

Türkiye’de oldu ğ u gibi Kore’de de, bir yabancı parayı döviz bürolarından bankalara göre daha dü ş ük fiyata satın alabilir ya da daha yüksek fiyata satabilirsiniz.   İş lemi bankadan mı yoksa döviz bürosundan mı yapaca ğ ınıza tutarın büyüklü ğ üne   göre karar verebilirsiniz. Nedeni ise, bozduracak oldu ğ unuz ya da satın alacak oldu ğ unuz paranın büyüklü ğ üne göre kayıp/kazanç durumun de ğ i ş mesidir. Kabaca örnek vermek gerekirse, 1 dolar alı ş ı (bizim satı ş ımız) bankada 1.095 Won iken döviz bürolarında 1.100 Won olabiliyor. Yani, e ğ er 1.000 dolar bozduracaksak bize döviz bürosunda bozdurmak 1.000 * (1.100-1.095)= 5.000 Won kazandırıyor. Zaten oldu ğ unuz yerden döviz bürosuna gitmek en az 3000   tutar. Geriye kalan 2.000 Won için döviz bürosuna kadar gitmek çok mantıklı olmaz.   Ama e ğ er o gün 5.000 dolar bozduracaksanız ve Banka ve Döviz bürosunun arasındaki fark fazlaysa buna de ğ er. Piyasaların hızlı oldu ğ u zamanlarda farkın çok oldu ğ u görülmektedir. Mesela,

Türkiye'den Kore’ye , Kore'den Türkiye'ye nasıl para gönderebilirim?

Yurt dı ş ını para göndermek için   bankaları kullanabilece ğ iniz gibi Western Union ya da Money Gram gibi di ğ er finans kurumlarını da   kullanabilirsiniz. Fakat, banka dı ş ında hizmet veren kurumlar ya daha yüksek i ş lem ücreti almakta ya da çok güven vermemektedir. Bundan dolayı biz sadece banka ile i ş lem yapmayı anlataca ğ ız.   İ lk önce, Türkiye’den Kore’ye para gönderme konusunu anlatalım. Türkiye’den Kore’ye para gönderirken ihtiyacımız olan bilgiler ş unlardır. 1- Kore’de bir bankadan dolar hesap numarası (Hesabın dolar olması kur farkı zararına u ğ ramamak için avantajlıdır) 2- Paranın gönderilece ğ i Kore’deki bankanın adı 3- Paranın gönderilece ğ i   bankanın swift kodu (Hesap defterlerinin ilk sayfasında “Swift Code” diye yazar) 4- Paranın gönderilece ğ i hesabın sahibinin tam adı. Bu 4 bilgi elinizde var ise Türkiye’den Kore’ye rahatlıkla para gönderebilirsiniz.   Ş imdi dikkat etmemiz gereken ş ey “parayı nasıl daha ucuza gönderebiliriz” olacaktır.