Ana içeriğe atla

Kore’de ev/oda nasıl tutulur? Nelere dikkat etmemiz gerekir?


Kore’de ev kira sistemi Türkiye’den biraz daha farklı bir şekilde işlemektedir. Sistem depozito merkezli ilerlemektedir. Evlerin değerine göre yüklü miktar bir parayı, tamamını sözleşme sonunda geri almak şartıyla, ev sahibine verebilir ve hiç kira ödemeden yaşayabilirsiniz. Buna Korece de (전세 Çonse) denmektedir. Bu miktar, evin büyüklüğüne ve muhitine göre değişebilmektedir. Kimi yerlerde 100.000 Dolar olurken, kimi yerlerde 1000.000 Dolara kadar çıkabilmektedir. Bu sistemin dışında ikinci bir seçenek ise makul bir tutarda depozito verip kira ödemektir. Buna ise (월세- Volse)  denmektedir. Bu  sistemde  ise kira bedeli vermiş olduğunuz depozitonun tutarına göre çoğalıp azalabiliyor. Mesela, 100.000 Dolar depozito ile kira ödemeden kalabileceğiniz bir evde, 50.000 Dolar depozito verip 500 dolar aylık kira vererek yaşayabilirsiniz. Ya da 10.000 Dolar depozito verip 900 dolar kira verebilirsiniz. Yani depozitonun büyüklüğüne göre kira tutarı artar yada azalır. Tabi bu durum da ev sahibi ile yapacak olduğunuz anlaşmaya bağlıdır. Bazı ev sahipleri evlerinin depozitosunu  zaten başka işlerde kullandıkları için evlerini düşük depozitolu kiraya vermeye yanaşmamaktadırlar. Bu yüzden kiracıları çıkar çıkmaz evlerini emlakçıya verirken (전세 Çonse) şartıyla ilana çıkmaktadırlar. Tabi normal kira sistemi ile evini ilana çıkanlar da azımsanmayacak kadar çok  fazladır. One room (원룸) denilen bekar öğrenci ya da çalışanlar için özel olan tek odalı ama çok kullanışlı evlerde aynı bu sistemle kiraya verilmektedir ve bu evler normal aile evlerine göre hem daha ucuz hem daha pratik olmaktadır. Tek başına yaşayanlar genellikle bu tür evlerde kalmaktadırlar.

Bu arada, bu kadar yüklü parayı ev sahibine depozito olarak veriyoruz ama ya geri alamazsak diye endişe etmenize gerek yok. Çünkü Kore’de kira sözleşmeleri devlet tarafından yetkilendirilmiş, geçerli sertifikaları olan emlakçılar (공인중개사)  tarafından hazırlanır ve sözleşme hazırlanıp taraflarca imzalandıktan sonra (구청 & 동사무서 -district office) dediğimiz  belediye ofislerine taraflarca onaylatılır. Bu onay sonrasında ev sahibinin vefatı ya da iflası durumunda, ev el değiştirdiğinde ilk önce depozitoyu ödeyen kiracının parası ödenir. Devlet burada garantör oluyor. Bu sebepten, depozitonuz için endişelenmenize gerek yok. Sözleşmeden bahsetmişken bir hususu daha dile getirelim. Ev sahibi sözleşme süresi dolmadan 1 ay öncesine kadar kiracıya çık diyemez ve sözleşme süresi bitimine bir ay kalana kadar çık ihtarında bulunmaz ise sözleşme kendiliğinden 1 yıl daha uzar.  Aynı şekilde kiracı da sözleşme bitim süresinden 1 ay önce çıkıyorum ihtarı yapmak zorundadır. Kiracı süre bitmeden önce evden çıkmak isterse, ya yeni bir kiracı bulmakla yükümlüdür ya da sözleşme sonuna kadar kalan kirayı öder.  Eğer kiracı sözleşme bitmeden çıkmak ister ve yeni bir kiracı bulursa, sanki kendi evini kiraya veriyormuş gibi emlak ofisi masrafının ev sahibi payını öder.  Buna ek olarak, eğer ev sahibi sözleşme tarihi bitmeden kiracıyı çıkartmak isterse, kiracının taşınma masrafı dahil bütün masraflarını karşılamak zorundadır ama bu gerçekten çok nadir olan bir durumdur. Kiranızı düzgün bir şekilde ödedikten sonra hiçbir ev sahibi kiracı çıkarmak istemez.

Lütfen dikkat, kira kontratını imzaladıktan sonra mutlaka (구청 & 동사무서 -district office) dediğimiz  belediye ofislerinden onaylatınız ve ondan sonra depozitoyu banka aracığı ile sözleşmede ismi ve bilgileri yazan hesaba gönderiniz. Bu arada, eğer yabancı kartınız  (외국인등록증-Allien Registration Card) yok ise bu işlemi yapamazsınız. Bu durumda yabancı kartınız çıkasıya kadar düşük depozitolu ve yüksek kiralı bir One room (원룸) da kısa vadeli (3 ila 6 ay)  sözleşme yaparak  kalmanızı öneririz. 

Şimdi gelelim evi nasıl nasıl bulacağınıza. Kore’de ev aramak için kullanılan en yaygın iki cep telefonu uygulaması vardır.  Bunlara emlakçılar ilan verirler ve  bu ilanlarda evlerin fotoğrafları ile beraber birçok bilgilerini bulabilirsiniz.

Bu uygulamalar,

1- 찍방 (Zigbang):  Bu uygulamayı google playstore ya da  apple store’dan ücretsiz indirebilirsiniz. Aynı zamanda web sitesi üzerinden de hizmet vermektedir.

web adresi: https://goo.gl/dN7SyB

Ama daha çok kullanıcılar bunu mobil uygulama olarak kullanmaktadır. Mobil uygulamada kullanışı daha pratik ve hızlıdır.

찍방 (Zigbang) Mobil uygulama indirme linki,
Google store:  https://goo.gl/vNjsjm
App Store: https://goo.gl/ytzXKV

2- 다방 (Dabang):  Bu uygulamayı da google playstore ya da  apple store’dan ücretsiz indirebilirsiniz. Yime aynı şekilde web sitesi üzerinden de hizmet vermektedir.

web adresi:https://www.dabangapp.com/


Yine bu uygulama da  mobil uygulama olarak kullanılmaktadır. Mobil uygulamada kullanışı daha pratik ve hızlıdır.

다방 (Dabang) Mobil uygulama indirme linki:
Google store:  https://goo.gl/iY4G8y
App Store:  https://goo.gl/nMkbpQ

Şunu da söylememiz gerekir ki, bu iki uyguluma en yaygın kullanılan uygulamalar olsa da bazen içeriklerinde sahte ilanlar da olabiliyor. Yine de ev ya da oda bulmak için kullanılabilecek en iyi uygulamalar bunlardır.

Eğer merak ettiğiniz başka bir şey varsa bu gönderinin altına yorum bırakabilirsiniz.


#kore #Seul #korece #pusan #kangnam #vize #uçak #bilet #터키 #한국어 #한국 #서울 #터키인 #터키사람 #facebook #samsung #hyundai #kia #araç #kira

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kore'de banka hesabı nasıl açılır? Havale/EFT nasıl yapılır? Nelere dikkat etmemiz gerekir?

Her ş eyden önce Kore’de finans sisteminin çok sıkı denetlendi ğ ini bilmenizi istiyoruz. Bu yüzden hesap açarken bankada birçok soruyla kar ş ıla ş abilirsiniz. Bunun için hazırlıklı olmalısınız. Hesap açmak için pasaportunuzun olması yeterlidir. Yalnız bu durum bankadan bankaya hatta bazen ş ubeden ş ubeye bile de ğ i ş mektedir. Bazı bankalar ve/ya ş ubeleri sadece pasaportla hesap açmayabilirler. Pasaportunuz ile hesap açtırdı ğ ınız zaman size bankomat kartı verilmez ve internet bankacılı ğ ı da açtıramazsınız. Ama merak etmenize gerek yok, Kore’de bankamatiklerde bankomat kartınız olmasa bile hesap defterinizle para çekebilirsiniz. Tek olumsuz yanı, Kore’de bankamatiklerin sabah 08:00 ve 22:00 arasında çalı ş ması.(Bu da bankadan bankaya farklılık gösterir ama 24 saat çalı ş an banka bankamati ğ i yoktur).   Bunun dı ş ındaki zamanlarda metro durakları ve 7/24 açık olan marketlerde bulunan ş irketlere ait bankamatiklerden para çekebilirsiniz ama bu makinelerde kartsız para ç

Kore’de uygun fiyata dolar bozdurmak ya da almak için ne yapmamız gerekir?

Türkiye’de oldu ğ u gibi Kore’de de, bir yabancı parayı döviz bürolarından bankalara göre daha dü ş ük fiyata satın alabilir ya da daha yüksek fiyata satabilirsiniz.   İş lemi bankadan mı yoksa döviz bürosundan mı yapaca ğ ınıza tutarın büyüklü ğ üne   göre karar verebilirsiniz. Nedeni ise, bozduracak oldu ğ unuz ya da satın alacak oldu ğ unuz paranın büyüklü ğ üne göre kayıp/kazanç durumun de ğ i ş mesidir. Kabaca örnek vermek gerekirse, 1 dolar alı ş ı (bizim satı ş ımız) bankada 1.095 Won iken döviz bürolarında 1.100 Won olabiliyor. Yani, e ğ er 1.000 dolar bozduracaksak bize döviz bürosunda bozdurmak 1.000 * (1.100-1.095)= 5.000 Won kazandırıyor. Zaten oldu ğ unuz yerden döviz bürosuna gitmek en az 3000   tutar. Geriye kalan 2.000 Won için döviz bürosuna kadar gitmek çok mantıklı olmaz.   Ama e ğ er o gün 5.000 dolar bozduracaksanız ve Banka ve Döviz bürosunun arasındaki fark fazlaysa buna de ğ er. Piyasaların hızlı oldu ğ u zamanlarda farkın çok oldu ğ u görülmektedir. Mesela,

Türkiye'den Kore’ye , Kore'den Türkiye'ye nasıl para gönderebilirim?

Yurt dı ş ını para göndermek için   bankaları kullanabilece ğ iniz gibi Western Union ya da Money Gram gibi di ğ er finans kurumlarını da   kullanabilirsiniz. Fakat, banka dı ş ında hizmet veren kurumlar ya daha yüksek i ş lem ücreti almakta ya da çok güven vermemektedir. Bundan dolayı biz sadece banka ile i ş lem yapmayı anlataca ğ ız.   İ lk önce, Türkiye’den Kore’ye para gönderme konusunu anlatalım. Türkiye’den Kore’ye para gönderirken ihtiyacımız olan bilgiler ş unlardır. 1- Kore’de bir bankadan dolar hesap numarası (Hesabın dolar olması kur farkı zararına u ğ ramamak için avantajlıdır) 2- Paranın gönderilece ğ i Kore’deki bankanın adı 3- Paranın gönderilece ğ i   bankanın swift kodu (Hesap defterlerinin ilk sayfasında “Swift Code” diye yazar) 4- Paranın gönderilece ğ i hesabın sahibinin tam adı. Bu 4 bilgi elinizde var ise Türkiye’den Kore’ye rahatlıkla para gönderebilirsiniz.   Ş imdi dikkat etmemiz gereken ş ey “parayı nasıl daha ucuza gönderebiliriz” olacaktır.