Ana içeriğe atla

Kore’de sağlık sigortası sistemi nasıl çalışıyor? Sigorta için ne kadar para ödemem gerekir? Sağlık sigortamı nerelerde kullanabilirim?

Kore’de de dünyanın birçok  gelişmiş ülkesinden olduğu gibi devletin yönettiği genel bir sosyal sigorta sistemi var. Her ne kadar biz sadece Ulusal Sağlık Sigortası (국민건강보험) ile ilgili bilgilendirme yapacak olsak da, Kore’nin Sosyal Sigorta Sistemi hakkında çok kısa bir bilgi verelim.


Kore’de Sosyal Sigorta Sistemi bir bütün halinde 4 başlık olarak çalışmaktadır. Buna Korece 4 büyük sigorta anlamına gelen (4대보험 - 4大保 ) Sa De Pohom denmektedir.

Bunlar

1- Emeklilik Sigortası : 국민연금
2- Sağlık Sigortası: 건강보험
3- İşsizlik Sigortası:고용보험
4- İş yeri Kaza Sigortası: 산재보험

Kore’de bu dört sigortanın çalışanlar için yapılması zorunludur. Eğer bir şirkette süresiz işçi sözleşmesi ile vizenizi de bu şirketten alarak çalışıyorsanız sağlık sigortanız otomatik olarak yapılır.  (Yabancılar için işsizlik sigortası mecburi değildir ama eğer F türü bir vizeniz varsa yaptırabilirsiniz)


Şimdi Sağlık Sigortasını anlatalım.


Sağlık sigortası ülkede yaşayan herkesin yabancı ya da Koreli ayrımı olmaksızın yaptırması gereken zorunlu bir sigortadır. Öğrenciyseniz bile yaptırmak zorundasınız. Okulunuz sizi bunun için zorlayacaktır. Eğer Kore’de bağımlı çalışğınız bir şirkette işiniz yoksa ya da  Kore devleti tarafından güvence altına alınmamışsanız, sağlık sigortası siz Kore’ye girdikten 3 ay sonra başlatılabilmektedir. Yani, ilk 3 ay boyunca sigortasız yaşamak durumundasınız. Bu 3 ay boyunca bütün sağlık masraflarınızı kendi cebinizden ödemeniz gerekecek.  Ama merak etmeyin, 3 ay geçtikten sonra herhangi bir sağlık sigortası merkezine (국민건강보험공단) yabancı kartınız ile kayıt yaptırdıktan sonra, geriye dönük sigorta ücretlerini ödeyerek, bu 3 ay içerisinde ödediğiniz sağlık masraflarınızın devletin karşılaması gereken kadarını geri alabilirsiniz. Bu tutarı geri almak için fatura beyanı yapmanız gerekeceği için, mutlaka sağlık harcamalarınızı yaparken faturalara tam isminizi yazdırıp faturaları saklamanız gerekmektedir. 

Not: Size en yakın merkezi bulmak için naver’dan bulunduğunuz yerin adının yanına 국민건강보험공단 yazarak aratmanız yeterli olacaktır.
Sağlık sigortası İşletmesi web adresi (국민건강보험공단) : http://www.nhis.or.kr


Kore’de sağlık sigortası kişi bazlı yapıldığı gibi aynı anda hane bazlı olarak da yapılmaktadır. Yani, aynı evde yaşayan ve kan bağı olan tek bir kişinin sağlık sigortasının olması, hiçbir ek ücret ödemeden otomatikman diğer hane üyelerini de sigortalı yapar. Bu kişi ya da kişiler üst, yan ya da alt soy olabilir.

Herhangi bir iş yerinden bağımsız olarak sağlık sigortası yaptırmanın aylık ücreti ortalama 80.000 Won’dur. Öğrenci olduğunuzu belge ile ispatlarsanız bu ücret yarı yarıya düşecektir. Ek bilgi olarak, herhangi bir nedenden dolayı bir kaç ay sigorta yatırmamanız durumunda endişe etmenize gerek yok. Geriye dönük ödeme yapıp sağlık sigortanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.


Şimdi gelelim sağlık sigortasını nerelerde kullanabileceğimize. Maalesef Kore’de sağlık sigortanızla Türkiye’de olduğunu gibi devlet hastanelerinde ya da sağlık ocaklarında (보건소) ücretsiz muayene olamıyorsunuz ve aile hekimliği sistemi yok. Fakat çok endişe edecek bir durum da yok. Bu kurumlarda ücretler temsili denecek kadar azdır. Özel bir muayene olmadıktan sonra genelde 3.000 Won ile 5.000 Won arasında bir tutar ödersiniz. Bunun yanında sistemin Türkiye ile şöyle bir benzerliği de var. Sigorta kurumu ile anlaşmalı özel hastanelerde belli bir tutar ücret ödeyip  muayene olabilir ya da tedavi görebilirsiniz. Bu durum Türkiye’de de olduğu gibi hastaneden hastaneye değiştiği için çok detay veremiyoruz. Eğer kurumun sigorta ile anlaşması var ise çok uçuk rakamlar ödemezsiniz.

Bu arada belirtmek isteriz ki, Kore’de birçok üniversite hastanesinde muayene ya da tedavi için gittiğinizde ilk başta sizden bir kayıt parası alırlar. Bu kayıt parası gittiğiniz bölüme ve hastaneye göre değişmektedir ve genellikle sigorta kapsamında değildir.

İlaç için ise, doktorun yazmış olduğu reçete ile eczanelerden sigortanızın ile çok ucuza ilaç alabilirsiniz.

Son olarak, Türkiye’den pek alışık olmadığımız için yurttaşlarımızın pek gitmediği Geleneksel Kore polikliniklerinden (한의원)  bahsedelim. Bu polikliniklerde akupunktur () gibi geleneksel yöntemlerle beraber bitkisel kür ve ilaç tedavileri yapılmaktadır. Hatta, İslam dininde sünnet olarak bilinen hacamat, yani kupa ile kan çekme işlemi (부항)  bile yapılmaktadır. Burada yapılan tedavi yöntemlerinin bir çok kronik rahatsızlıklara iyi geldiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu yüzden Kore devleti bu klinikleri sağlık sigortası kapsamına almıştır. Sigortalı olarak giderseniz ücretlerin makul seviyelerde olduğunu göreceksiniz.Mesela 10.000 Won gibi bir ücrete hem akupunktur yaptırıp hem kupa ile kan çektirebilirsiniz. Bu tedavi yöntemlerinin bayanlarda karın ve baş ağrıları, migren, sinüzit  ve geçmeyen omuz bel ağrıları gibi yüzlerce rahatsızlığa  iyi geldiği Kore toplumu tarafından iyi bilinmektedir. Eğer bu gibi rahatsızlıklarınız varsa bu polikliniklere gitmenizi tavsiye ederiz.

Sağlık sigortası, tedavi yöntemleri ve hastane bilgileri çok kapsamlı olduğu için buradan daha fazla detay veremiyoruz. Eğer sizin de bu konularla ilgili yurttaşlarımızın bilmesinde fayda olacağını düşündüğünüz şeyler varsa lütfen buradan paylaşınız. Umarız yazımız size yardımcı olmuştur.



#kore #Seul #korece #pusan #kangnam #sağlık #sigorta #hastane #터키 #한국어 #한국 #서울 #터키인 #터키사람 #facebook #eczane #ilaç #kia#doktor #akapunktur

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kore'de banka hesabı nasıl açılır? Havale/EFT nasıl yapılır? Nelere dikkat etmemiz gerekir?

Her ş eyden önce Kore’de finans sisteminin çok sıkı denetlendi ğ ini bilmenizi istiyoruz. Bu yüzden hesap açarken bankada birçok soruyla kar ş ıla ş abilirsiniz. Bunun için hazırlıklı olmalısınız. Hesap açmak için pasaportunuzun olması yeterlidir. Yalnız bu durum bankadan bankaya hatta bazen ş ubeden ş ubeye bile de ğ i ş mektedir. Bazı bankalar ve/ya ş ubeleri sadece pasaportla hesap açmayabilirler. Pasaportunuz ile hesap açtırdı ğ ınız zaman size bankomat kartı verilmez ve internet bankacılı ğ ı da açtıramazsınız. Ama merak etmenize gerek yok, Kore’de bankamatiklerde bankomat kartınız olmasa bile hesap defterinizle para çekebilirsiniz. Tek olumsuz yanı, Kore’de bankamatiklerin sabah 08:00 ve 22:00 arasında çalı ş ması.(Bu da bankadan bankaya farklılık gösterir ama 24 saat çalı ş an banka bankamati ğ i yoktur).   Bunun dı ş ındaki zamanlarda metro durakları ve 7/24 açık olan marketlerde bulunan ş irketlere ait bankamatiklerden para çekebilirsiniz ama bu makinelerde kartsız para ç

Kore’de uygun fiyata dolar bozdurmak ya da almak için ne yapmamız gerekir?

Türkiye’de oldu ğ u gibi Kore’de de, bir yabancı parayı döviz bürolarından bankalara göre daha dü ş ük fiyata satın alabilir ya da daha yüksek fiyata satabilirsiniz.   İş lemi bankadan mı yoksa döviz bürosundan mı yapaca ğ ınıza tutarın büyüklü ğ üne   göre karar verebilirsiniz. Nedeni ise, bozduracak oldu ğ unuz ya da satın alacak oldu ğ unuz paranın büyüklü ğ üne göre kayıp/kazanç durumun de ğ i ş mesidir. Kabaca örnek vermek gerekirse, 1 dolar alı ş ı (bizim satı ş ımız) bankada 1.095 Won iken döviz bürolarında 1.100 Won olabiliyor. Yani, e ğ er 1.000 dolar bozduracaksak bize döviz bürosunda bozdurmak 1.000 * (1.100-1.095)= 5.000 Won kazandırıyor. Zaten oldu ğ unuz yerden döviz bürosuna gitmek en az 3000   tutar. Geriye kalan 2.000 Won için döviz bürosuna kadar gitmek çok mantıklı olmaz.   Ama e ğ er o gün 5.000 dolar bozduracaksanız ve Banka ve Döviz bürosunun arasındaki fark fazlaysa buna de ğ er. Piyasaların hızlı oldu ğ u zamanlarda farkın çok oldu ğ u görülmektedir. Mesela,

Türkiye'den Kore’ye , Kore'den Türkiye'ye nasıl para gönderebilirim?

Yurt dı ş ını para göndermek için   bankaları kullanabilece ğ iniz gibi Western Union ya da Money Gram gibi di ğ er finans kurumlarını da   kullanabilirsiniz. Fakat, banka dı ş ında hizmet veren kurumlar ya daha yüksek i ş lem ücreti almakta ya da çok güven vermemektedir. Bundan dolayı biz sadece banka ile i ş lem yapmayı anlataca ğ ız.   İ lk önce, Türkiye’den Kore’ye para gönderme konusunu anlatalım. Türkiye’den Kore’ye para gönderirken ihtiyacımız olan bilgiler ş unlardır. 1- Kore’de bir bankadan dolar hesap numarası (Hesabın dolar olması kur farkı zararına u ğ ramamak için avantajlıdır) 2- Paranın gönderilece ğ i Kore’deki bankanın adı 3- Paranın gönderilece ğ i   bankanın swift kodu (Hesap defterlerinin ilk sayfasında “Swift Code” diye yazar) 4- Paranın gönderilece ğ i hesabın sahibinin tam adı. Bu 4 bilgi elinizde var ise Türkiye’den Kore’ye rahatlıkla para gönderebilirsiniz.   Ş imdi dikkat etmemiz gereken ş ey “parayı nasıl daha ucuza gönderebiliriz” olacaktır.