Ana içeriğe atla

Kore’de uygun fiyata dolar bozdurmak ya da almak için ne yapmamız gerekir?


Türkiye’de olduğu gibi Kore’de de, bir yabancı parayı döviz bürolarından bankalara göre daha düşük fiyata satın alabilir ya da daha yüksek fiyata satabilirsiniz.  İşlemi bankadan mı yoksa döviz bürosundan mı yapacağınıza tutarın büyüklüğüne  göre karar verebilirsiniz. Nedeni ise, bozduracak olduğunuz ya da satın alacak olduğunuz paranın büyüklüğüne göre kayıp/kazanç durumun değişmesidir. Kabaca örnek vermek gerekirse, 1 dolar alışı (bizim satışımız) bankada 1.095 Won iken döviz bürolarında 1.100 Won olabiliyor. Yani, eğer 1.000 dolar bozduracaksak bize döviz bürosunda bozdurmak 1.000 * (1.100-1.095)= 5.000 Won kazandırıyor. Zaten olduğunuz yerden döviz bürosuna gitmek en az 3000  tutar. Geriye kalan 2.000 Won için döviz bürosuna kadar gitmek çok mantıklı olmaz.  Ama eğer o gün 5.000 dolar bozduracaksanız ve Banka ve Döviz bürosunun arasındaki fark fazlaysa buna değer. Piyasaların hızlı olduğu zamanlarda farkın çok olduğu görülmektedir. Mesela, bankanın 1 dolar alışı (bizim satışımız) 1.090 Won iken döviz bürosunda 1.105 Won diyelim.  O gün 5.000 dolar bozduracaksak bize döviz bürosunda bozdurmak 5.000 * (1.105-1.090)= 75.000  Won kazandırıyor. Ekonomik durumunuza göre eğer bu rakam sizin için büyükse döviz bürosundan bozdurmanız daha  kazançlı olacaktır. Bu verdiğim rakamlar sadece örnek, ama işleyiş bu şekilde devam ediyor. Döviz büroları bankalara göre her zaman daha iyidir. Bundan dolayı, bizim sizlere tavsiyemiz ilk önce bankanıza gidip (우대) yani kurda özel fiyat  isteyip, fiyatı gördükten sonra naver’a girip bulunduğunuz yerin ismini yazıp sonuna  환전소 (Döviz bürosu) yazıp aratmak ve çıkan iki üç yere telefon açarak fiyat almanızdır. Eğer Seul’deyseniz 이태원 환전소 ya da 명동 환전소 diye de arayabilirsiniz.   Daha önce de söylediğim gibi, banka ve döviz bürosu arasındaki fiyat farkı piyasaların durumuna göre değişebiliyor. Bazen fark az olurken bazen çok fazla olabilmekte. Bundan dolayı her para bozdurduğunuzda bu şekilde yapmanız faydanıza olacaktır. Bazen 500 dolarda bile 10.000 Won’luk fark ortaya çıkmaktadır.

Son olarak, Kore’de bankalara yabancı parayı nakit yatırırsanız aynı rakamı tekrar nakit olarak çekebilirsiniz ve hiçbir masraf ödemezsiniz. Ama eğer para hesabınıza Kore içinden havale/EFT ile ya da yurt dışından swift mesajı ile gelmiş ise, banka parayı hesaba girdiği günkü kur ile Won a çeviriyor ve  bu parayı  dolar olarak nakit çekmek isterseniz size paranın giriş yaptığı günkü kur ile parayı çekeceğiniz günün kuru  arasındaki farkı masraf olarak çıkartıyor. Bu Kore bankacılık sisteminin bir kuralı. Bakınca çok saçma görünüyor ama milli paranın korunması kanunu gereği, para banka muhasebe defterlerine Won olarak işlendiği için böyle bir fark çıkıyor. Yalnız, eğer şube çalışanı ile iyi iletişime geçerseniz, çalışan  bu masrafı şubeye yazabiliyorlar. Bu da sizin iletişim yeteneğinize kalmış. Öğrenci olduğunuzu söylemek her zaman işe yaramıştır :)


#kore #Seul #korece #pusan #kangnam #vize #uçak #bilet #터키 #한국어 #한국 #서울 #터키인 #터키사람 #facebook #samsung #hyundai #kia #araç #kira

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kore'de banka hesabı nasıl açılır? Havale/EFT nasıl yapılır? Nelere dikkat etmemiz gerekir?

Her ş eyden önce Kore’de finans sisteminin çok sıkı denetlendi ğ ini bilmenizi istiyoruz. Bu yüzden hesap açarken bankada birçok soruyla kar ş ıla ş abilirsiniz. Bunun için hazırlıklı olmalısınız. Hesap açmak için pasaportunuzun olması yeterlidir. Yalnız bu durum bankadan bankaya hatta bazen ş ubeden ş ubeye bile de ğ i ş mektedir. Bazı bankalar ve/ya ş ubeleri sadece pasaportla hesap açmayabilirler. Pasaportunuz ile hesap açtırdı ğ ınız zaman size bankomat kartı verilmez ve internet bankacılı ğ ı da açtıramazsınız. Ama merak etmenize gerek yok, Kore’de bankamatiklerde bankomat kartınız olmasa bile hesap defterinizle para çekebilirsiniz. Tek olumsuz yanı, Kore’de bankamatiklerin sabah 08:00 ve 22:00 arasında çalı ş ması.(Bu da bankadan bankaya farklılık gösterir ama 24 saat çalı ş an banka bankamati ğ i yoktur).   Bunun dı ş ındaki zamanlarda metro durakları ve 7/24 açık olan marketlerde bulunan ş irketlere ait bankamatiklerden para çekebilirsiniz ama bu makinelerde kartsız para ç

Türkiye'den Kore’ye , Kore'den Türkiye'ye nasıl para gönderebilirim?

Yurt dı ş ını para göndermek için   bankaları kullanabilece ğ iniz gibi Western Union ya da Money Gram gibi di ğ er finans kurumlarını da   kullanabilirsiniz. Fakat, banka dı ş ında hizmet veren kurumlar ya daha yüksek i ş lem ücreti almakta ya da çok güven vermemektedir. Bundan dolayı biz sadece banka ile i ş lem yapmayı anlataca ğ ız.   İ lk önce, Türkiye’den Kore’ye para gönderme konusunu anlatalım. Türkiye’den Kore’ye para gönderirken ihtiyacımız olan bilgiler ş unlardır. 1- Kore’de bir bankadan dolar hesap numarası (Hesabın dolar olması kur farkı zararına u ğ ramamak için avantajlıdır) 2- Paranın gönderilece ğ i Kore’deki bankanın adı 3- Paranın gönderilece ğ i   bankanın swift kodu (Hesap defterlerinin ilk sayfasında “Swift Code” diye yazar) 4- Paranın gönderilece ğ i hesabın sahibinin tam adı. Bu 4 bilgi elinizde var ise Türkiye’den Kore’ye rahatlıkla para gönderebilirsiniz.   Ş imdi dikkat etmemiz gereken ş ey “parayı nasıl daha ucuza gönderebiliriz” olacaktır.